
Page 1 of 2 

 
 
 

California State Fire Marshal 
CODE INTERPRETATION 

 

Date Issued February  9, 2016 Interpretation 14-013 
Revised 

Topic High Rise Water Supply 

Code Section(s) 2013 CBC §403.3.2 and 903.3.5.2 

Requested by Everett Engineering 
Mark Schmid, Engineering Manager 

Date Received September 2, 2014 

 
Questions:  
May a single on-site water supply tank adequately sized for private fire protection satisfy the 
provisions for an approved primary water supply and automatic secondary on-site water supply 
per the California Building Code (CBC) Section 403.3 and 903.3.5.2 in a Group B or R2 high-rise 
building using any allowed construction type? 
 
YES. The configuration would need to meet the capacity/duration requirements, refill requirements, and 
be connected to an adequate municipal water supply approved by the Authority Having Jurisdiction. The 
building cannot be more than 200 feet above the lowest level of fire department vehicle access. This is 
explained in further detail below.   
 
Response Clarification  
The Office of the State Fire Marshal understands that the primary source for the sprinkler system is the 
on-site water supply tank. The tank supplies the fire pump which supplies the fire sprinkler system, as the 
municipal water supply serves as the means to automatically refill the on-site water supply tank. There is 
also a manual bypass from the municipal water supply to the discharge side of the fire pump.  
 
Capacity/Duration Requirement’s [CBC 903.3.5.2] 
The on-site water supply tank must have a usable capacity of not less than the hydraulically calculated 
sprinkler demand, including the hose stream requirement. The on-site water supply tank shall also have a 
duration of not less than 30 minutes, as determined by the occupancy hazard classification in accordance 
with NFPA 13, whichever is greater. In no case shall the secondary on-site water supply be less than 
15,000 gallons.  
 
Refill Requirement’s [NFPA 22- 14.5.3.2.1] 
The on-site water supply tank must be equipped with automatic refill as required by NFPA 20 and NFPA 
22. In this case, the sprinklers would operate off the tank (and pump) and being refilled by the municipal 
water supply at the same time. In the event of a breakage on the refill line, the "secondary tank" would 
have not less than 30 minutes of water remaining. The municipal water supply must be capable of 
automatically refilling the tank at 110 percent of the rate required to provide the total fire protection 
system demand. A manual tank fill bypass must also be provided that can refilling the tank at 110 percent 
of the rate required to provide the total fire protection system demand. 
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Municipal Water supply to On-Site Water Supply Tank [CBC 403.3.2] 
The on-site water supply tank is required to be supplied from no fewer than two water mains located in 
different streets. Each of these connections would require an independent automatic refill valve and an 
independent manual bypass valve.  
 
High-rise buildings not having an occupied floor more than 120 feet above the lowest level of fire 
department vehicle access, would only require the tank to be supplied from one municipal water supply 
main. 
 
High-rise buildings (200 feet above the lowest level of fire department vehicle access) 
This water supply configuration would not be applicable in high-rise buildings having an occupied floor 
more than 200 feet above the lowest level of fire department vehicle access. 
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